fbpx Skip to main content

De opkomst van elektrische mobiliteit gaat gepaard met (vele) nieuwe technische terminologieën die eigen gemaakt moeten worden. Als u overweegt uw vestiging uit te rusten met oplaadpalen, kan het nuttig zijn om vertrouwd te raken met de belangrijkste uitdrukkingen. Zicht op 5 kernbegrippen die u zullen helpen elektrische mobiliteit beter te begrijpen!

Laadinfrastructuur

Afkorting voor Laadinfrastructuur voor Elektrische Voertuigen, verwijst laadinfrastructuur naar alle benodigde apparatuur voor het opladen van een elektrisch voertuig. Naast de oplaadpalen omvat de laadinfrastructuur alle accessoires, zoals voedingscircuits, besturingskastjes en apparaten voor gegevensoverdracht, bewaking en betaling. Bij analogie is de laadinfrastructuur gelijk aan tankstations voor voertuigen met verbrandingsmotor.

Oplaadpaal en oplaadstation

Station de recharge decathlon bourgoin jallieu

Aangesloten op een elektrisch aansluitpunt, is de oplaadpaal het vaste apparaat dat via een kabel de accu van een elektrisch voertuig kan voeden. Elke paal kan één of meerdere laadpunten bevatten en uitgerust zijn met verschillende voorzieningen (communicatiekit, meet- en betaalsysteem, enz.).

Ingeplant op de openbare weg, op parkings van commerciële vestigingen of bij snelwegen, omvat een oplaadstation de volledige installatie, meestal met meerdere oplaadpalen. Met andere woorden, het oplaadstation is de zone van de parking die bestemd is voor elektrische wagens.

kW en kWh: wat is het verschil? 

Wanneer het gaat over elektrisch verbruik, vooral op het gebied van elektrische mobiliteit, worden twee eenheden vaak genoemd: de kilowatt (kW) en de kilowattuur (kWh). Achter deze gelijkaardige namen gaan echter twee duidelijk verschillende grootheden schuil. In detail:

– De kW meet het elektrisch vermogen dat een apparaat (zoals een oplaadpaal) levert;
– De KWh kwantificeert de energie die een paal levert, opgeslagen in een accu of verbruikt over een bepaalde periode.

Zo komt 1 kWh overeen met de hoeveelheid energie die wordt verbruikt of geproduceerd door een apparaat met een vermogen van 1 kW gedurende één uur.

Het vermogen in kW van een oplaadpaal begrijpen is noodzakelijk om de snelheid van acculaden te kennen. Hoe krachtiger de paal, hoe sneller de lading (op voorwaarde dat het maximale laadvermogen van het voertuig gerespecteerd wordt).

wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC)

Om een elektrisch voertuig op te laden, moet de accu met gelijkstroom (DC) worden gevoed, net zoals uw elektronische apparaten die op heroplaadbare batterijen of accu’s werken, zoals bijvoorbeeld een mobiele telefoon.

Het elektriciteitsnet transporteert echter wisselstroom (AC). Het fundamentele verschil zit in de richting van de elektronenstroom:
– In een gelijkstroom (DC) bewegen de elektronen zich in één richting,
– Terwijl ze in een wisselstroom (AC) constant van richting veranderen.

Oplaadpalen kunnen beide soorten stroom leveren. Wanneer ze wisselstroom leveren, zet een ingebouwd apparaat in het voertuig, de boordlader genaamd, deze wisselstroom om in gelijkstroom die compatibel is met de accu.

Het vermogen van deze boordlader, meestal tussen 3,7 en 22 kW, bepaalt de oplaadsnelheid: hoe hoger, hoe sneller de lading.

Omgekeerd voeden palen die gelijkstroom leveren de accu rechtstreeks, zonder via de boordlader te gaan. Omdat de AC/DC-omzetting door de paal zelf wordt uitgevoerd, bieden deze installaties nog kortere laadtijden.

Type 1, type 2, CSS, CHAdeMO: wat is het verschil tussen de connectoren?

Câble de recharge

Om het opladen van elektrische voertuigen mogelijk te maken, op palen die wissel- of gelijkstroom leveren, is het essentieel om het juiste type connector te gebruiken, gelegen aan de uiteinden van de oplaadkabel en overeenstemmend met de ingang van het voertuig. We onderscheiden verschillende soorten connectors naargelang de laadmodi.

Wisselstroomladers (van traag tot snel) zijn uitgerust met twee belangrijke soorten connectoren:

– Type 1 wordt vaak gebruikt in Noord-Amerika en Japan. Het is hoofdzakelijk bestemd voor ladingen van 3 kW tot 7 kW en is compatibel met vele elektrische en plug-inhybride voertuigen.
– Type 2 is een van de meest verspreide standaarden geworden voor het opladen van elektrische voertuigen in Europa. Zijn grootste troef is de grote flexibiliteit, aangezien hij vermogens van 3 kW kan leveren, ideaal voor thuisladen, tot 43 kW, perfect voor publieke laadpalen.

Wat betreft gelijkstroomladen (snelle en ultrasnelle palen) zijn de connectoren vereist:

– Het Combined Charging System (CCS) is een niet langer weg te denken oplaadstandaard geworden voor elektrische voertuigen, vooral op de Europese en Noord-Amerikaanse markten. Zijn troef is het hybride ontwerp, dat een type 1 of 2 connector (afhankelijk van de locatie) voor wisselstroomladen combineert met twee extra pinnen voor gelijkstroomladen. Deze combinatie biedt automobilisten een veelzijdige en flexibele oplossing die aan hun verschillende laadbehoeften kan voldoen.

– CHAdeMO is een andere belangrijke standaard voor snelladen met gelijkstroom, voornamelijk gebruikt door Aziatische, vooral Japanse automerken. Hoewel het lange tijd naast het CCS bestond, met name in Japan, is de toepassing ervan geleidelijk afgenomen ten gunste van de gecombineerde norm die tegenwoordig door de meeste constructeurs wordt verkozen vanwege de grotere veelzijdigheid.